List of Complaints/Suggestions/Questions below are from public who have submitted to improve quality of services and ILKAP Website.

We welcome your cooperation to provide complaints / suggestions / questions on our services in Complaints/Suggestions/Questions

No
Name
Complaints/Suggestions/Questions
Feedback
1
Mohamad Aimran Bin Nor Mohamad
Assalamualaikum,saya ingin memaklumkan pada pihak tuan/puan berkenaan dengan pembayaran yang saya buat di tempat penginapan ilkap pada 25/3/2021,tempoh kuarantin saya di ilkap hanya 6 hari bermula pada tarikh 22/3/2021,pada hari kelima saya di tempatkan ke pusat kuarantin maeps serdang,akan tetapi pembayaran yang saya jelaskan di ilkap sebanyak rm 600 untuk tempoh 6 hari,maka saya ingin membuat tuntutan baki keewangan dari pihak tuan kepada saya sebanyak rm 100. Segala kerjasama dari pihak tuan/puan didahului dengan ucapan terima kasih.
Semua urusan bayaran penginapan semasa tempoh adalah dibawah tanggungjawab Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Tuan boleh berhubung dengan pihak KKM bagi urusan berkenaan.
2
anna yasmin
bagaimana cara hendak mohon kursus di ilkap? ada muat turun borang atau mohon online?
Tuan/Puan, Puan boleh membuat permohonan kursus di dalam Sistem Pengurusan Kursus Bersepadu (ICMAS) di dalam laman sesawang ILKAP. Terima kasih
3
annie.chin
Ingin bertanya jikalau terdapat diskaun bagi yuran kursus tersebut?
Puan, Kadar yuran kursus di ILKAP telah ditetapkan sebagaimana yang dinyatakan dalam jadual yang dipaparkan di laman sesawang ILKAP. Semua peserta kursus adalah terikat dengan kadar yang telah ditetapkan. Sekian Terima kasih.
4
A HAFIIZH BIN ABU BAKAR
Bolehkah sijil kursus saya pada 4-6.2.2020 yang lalu bertajuk N007200204 - Bengkel Pengurusan dan Pengendalian Tatatertib Bagi Pegawai Awam dijana? Saya memohon maaf kerana terlepas tarikh untuk membuat penilaian kursus.
Tuan, Untuk makluman pihak kami telah membuat semakan melalui system ICMAS ILKAP dan mendapati tuan telah selesai membuat penilaian kursus. Dengan itu sijil kursus boleh dijana dan dicetak melalui system ICMAS. Sekian terima kasih.
5
hidayah
program latihan : Seminar Mengenai Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757)** Kehakiman 21 April (1 hari) Selasa Yasser / Zerina Theatrette Pegawai Kehakiman dan Perundangan (Terbuka kepada Swasta) Macam mana proses daftar?
Puan, Sekiranya berminat untuk menyertai kursus ini permohonan boleh dibuat secara atas talian melalui system ICMAS di laman sesawang ILKAP. Terima kasih.
6
ROSNI ATAN
BAGAIMANA SAYA INGIN MEMOHON KURSUS/LATIHAN YANG DITAWARKAN OLEH ILKAP..?
Puan, Untuk memohon kursus di ILKAP sila rujuk senarai kursus berjadual yang dipaparkan di laman sesawang ILKAP. Sekiranya puan bukan pegawai Perundangan dan Kehakiman, puan boleh memohon kursus yang ditawarkan terbuka kepada swasta. Permohonan kursus boleh dibuat secara atas talian melalui ICMAS (bagi kursus berjadual sahaja).
7
MOHD AZAM BIN ADZMI
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, masih ada kekosongan pada 22 hingga 24 Februari 2020 untuk penginapan dan mesyuarat bagi 200 peserta.
Terima kasih di atas pertanyaan yang dikemukakan oleh pihak tuan. Bagi memohon penggunaan fasiliti di ILKAP, pihak tuan boleh muat turun dan isi Borang Permohonan Sewaan Premis dan Fasiliti ILKAP di pautan http://www.ilkap.gov.my/download/muatturun/BORANGGF12019.pdf dan dikemukakan kepada ILKAP untuk pertimbangan seterusnya. Sekian, terima kasih.
8
NUR NADIA BACHOK
Bagaimana prosedur permohonan penggunaan fasiliti? Saya dari Insititut Kemahiran Tinggi Belia Negara Sepang
Terima kasih di atas pertanyaan yang dikemukakan oleh pihak puan. Bagi memohon penggunaan fasiliti di ILKAP, pihak puan boleh muat turun dan isi Borang Permohonan Sewaan Premis dan Fasiliti ILKAP di pautan http://www.ilkap.gov.my/download/muatturun/BORANGGF12019.pdf dan dikemukakan kepada ILKAP untuk pertimbangan seterusnya. Sekian, terima kasih.
9
Azashahela Binti Mohd Arshad
Sy adalah pembantu kepada PO (JA 29) di Jabatan sy (JAS Johor). Soalan saya, 1) Adakah pihak pengurusan akan menyediakan tempat penginapan dan makan kpd peserta sekiranya melibatkan jangka masa kursus yg lama? ( contoh 2 / 3 hari) 2) Bagaimana sekiranya sy berminat untuk mengikuti kursus yang ditawarkan di dalam jadual kursus ni? 3) Maksud peserta pegawai kehakiman dan perundangan ni ape ya?... Untuk jawatan sy bolehkan saya mengikuti kursus yang di tawarkan atas peserta di atas?
Jawapan: 1) Makanan disediakan kepada peserta kursus ILKAP. penginapan untuk peserta yang bekerja di luar Kuala Lumpur dan Selangor. 2) Sekiranya berminat sila mohon secara on-line di laman sesawang ILKAP. 3) Maksud Pegawai Kehakiman dan Perundangan ialah Pegawai yang dilantik oleh Suruhanjaya Kehakiman dan Perundangan yang kebiasaannya berkhidmat di Mahkamah dan Jabatan Peguam Negara. 4) Sekiranya kursus tersebut untuk Pegawai Perundangan dan Kehakiman ia tidak terbuka kepada pegawai kerajaan yang lain. Untuk menjawap pertanyaan puan, sila pilih kursus yang Terbuka sahaja.
10
azashahela mohd arshad
sy ingin bertanya 1) Bagaimana sy ingin mengikuti kursus yang di anjurkan? 2) Adakah pihak ILKAP akan sediakan penginapan dan makan ?. 3) Yuran untuk pegawai kerajaan adakah RM 30 (kursus <7 hari) utk keseluruhan kursus (2 hari) 4) Sy adalah pegawai pembantu PO di Jabatan saya (JAS Johor), boleh kah sy mengikuti kursus yang ditawarkan untuk sy menambahkan ilmu?.. contohnya kursus dalam bilangan 56 (Kursus Punca Kuasa,Perwakilan dan Penuruna Kuasa) dan kursus- kursus yang lain?
Jawapan: 1) Untuk mengikuti kursus yang dianjurkan oleh ILKAP sila lawat laman sesawang Ilkap dan Jadual Kursus berjadual yang dipaparkan. 2) Untuk peserta kursus makanan sepanjang berkursus disediakan. Manakala penginapan akan diberikan kepada peserta yang tinggal di luar Kuala Lumpur dan Selangor sahaja. 3) Yuran kursus sebanyak RM30/- manakala Seminar sebanyak RM50/- dikenakan kepada Pegawai Kerajaan . Sekiranya puan berminat untuk mengikuti mana-mana kursus yang terbuka kepada swasta sila buat permohonan secara on-line di laman web ILKAP.
11
NURUL SYAFIQAH BINTI AHMAD SABRI
Selain daripada kursus ILKAP di Bandar Baru Bangi, adakah terdapat lokasi lain yang menawarkan kursus ILKAP? Atau hanya di Bandar Baru Bangi sahaja?
Puan, Dimaklumkan kursus berjadual ILKAP hanya dijalankan di ILKAP Bangi sahaja. Terima Kasih.
12
Mohamed Shafraaz
Is there any training program for other countries Court staffs?
Dear Sir, Please refer to our Training Programme Schedule 2020 in ILKAP Website for further information. Thank you.
13
anizah
boleh saya tahu berapakah kadar sewaan auditorium?
Assalammualaikum WBT,
Tuan/puan,

Emel terdahulu adalah dirujuk.

2. Untuk makluman kadar sewaan auditorium adalah seperti berikut:-
  • 1 jam - RM 170.00
  • 4 jam - RM 680.00
  • 1 hari - RM 1,200.00
3. Selaras dengan usaha kerajaan untuk menggalakkan penggunaan institut latihan awam sebagai tempat berkursus, ILKAP juga bergerak selaras dengan MyTC dan harga di atas akan diberikan potongan sebanyak 50% bagi pengguna dari swasta.

Sekiranya pihak puan berminat untuk menggunakan fasiliti kami, pihak puan dialu-alukan untuk menghubungi pegawai berkenaan untuk pertanyaan lanjut:-
  1. Puan Haslina binti Ali - 03 8924 3400
  2. Puan Ezarina binti Mohd Khalimi - 03 8924 3400
Sekian, terima kasih.
14
ZURITAHAIZA BINTI MOHAMED
Adakah kursus di ILKAP terbuka kepada agensi kerajaan yang lain untuk memohon?
ILKAP amat mengalu-alukan pegawai daripada agensi lain memohon kursus yang ditawarkan di ILKAP.
Sila rujuk Jadual Kursus Berjadual ILKAP yang dibuka kepada pihak swasta sekiranya berminat untuk mengikuti mana-mana kursus tersebut.
15
Emma
Saya nak tanya boleh tak kalau saya nak jemput untuk menjadi penceramah? Apakah prosedur yang perlu saya buat?
Assalamualaikum wbt Dan Salam Sejahtera.

Tuan/Puan,
Perkara tersebut di atas di ambil maklum.
2. Bahawa pihak tuan/puan di kehendaki membuat Surat Permohonan Rasmi kepada Ketua Pengarah Institut Latihan Kehakiman Dan Perundangan (ILKAP) di emal kp@ilkap.gov.my.
3. Nyatakan butiran permohonan tuan/puan atau pun maksud program apakah yang akan di adakan. Diantaranya termasuklah:
  • Tajuk Kursus/Ceramah yang akan di adakan;
  • Masa mengikut ketetapan yang dipersetujui bersama; dan
  • Tempat yang dicadangkan.
Sekian, terima kasih.
16
mohd firdaus sukor
1.memohon kursus 2.bagaimana hendak mendapatkan borang
Assalamualaikum, Tuan,
Merujuk kepada perkara tersebut.
Untuk makluman, permohonan kursus di ILKAP boleh dibuat secara atas talian melalui Sistem ICMAS atau pada alamat berikut : https://icmas.ilkap.gov.my/peserta.
Tuan boleh mendaftarkan akaun sekiranya masih belum berdaftar. Sekian, terima kasih.
17
MOHD ZULHISYAM BIN OTHMAN
Adakah terdapat Kursus Penguatkuasaan dan Pelaksanaan Perintah (Bailif)? Saya berminat untuk menyertainya, mohon maklumat berkaitan kursus tersebut. Sekian, terima kasih. MOHD ZULHISYAM BIN OTHMAN Bailif Mahkamah Majistret Bukit Mertajam
Tuan, Untuk makluman, permohonan di bawah telah dikemukakan kepada Penyelaras/Urusetia kursus Bengkel Pelaksanaan Dan Penguatkuasaan Perintah/Penghakiman Mahkamah Untuk Pembantu Tadbir Undang-Undang Kehakiman (19-21 Julai) iaitu Cik Alia dan Syahira.
18
zodie hanafiah
a good informative and interactive website. keep up the good work
Sir, Thank you for your support. We will constantly improve ILKAP Official Website.
19
Rahadi Bin Bakar
Bagaimana nak tahu senarai peserta yang berjaya mengikuti kursus di ILKAP?
Tuan, Tuan/Puan boleh menyemak status permohonan melalui Sistem ICMAS dua (2) minggu sebelum kursus berkaitan dijalankan. Walau bagaimana pun, Tuan juga boleh menghubungi Penyelaras/Urusetia Kursus berkaitan untuk sebarang masalah atau maklumat lanjut. Sekian, terima kasih.